۱۰ غذای محلی سمنان
انتخاب بهترین غذا از میان تنوع بینهایت غذاهایی که در هر منطقه میتوان پیدا کرد، کار سختی است. غذاهای محلی سنتی را از نان تا آش و خورشت را میتوان برای هر سلیقهای و ذائقهای پیدا کرد. اگرچه این استان یکی از مناطق خشک و کمآب ایران است اما توانسته تولیدات کشاورزی و زارعتی متفاوتی داشته باشد و درنتیجه انواع غذاهای مختلف را هم میتوان در فرهنگ غذایی آن پیدا کرد. اگر بخواهیم از بهترین و خوشمزهترین این غذاها صحبت کنیم کار سختی است، اما چند مورد از محبوبترین غذاها را با هم مرور میکنیم تا آشنایی نسبی و خوبی با این غذاها پیدا کنید.
طبق آمار موجود در موتورهای جستجو ۱۰ غذای محلی سمنان به شرح زیر میباشد:
۱- سبزی پلو دامغانی
۲-مانی پلو
۳-تهچین شهمیرزادی
۴-خورشت هویج و پسته
۵-خلال پلو
۶-چرتمه پلو
۷-خورشت سیب و آلبالو
۸-جوش بره
۹-شله قروت
۱۰-تاک پلو
۱-سبزی پلو دامغانی
معمولاً سبزیپلو را در فرهنگ غذایی عمومی با ماهی میل میکنند، اما در سمنان قرار است با یک سبزیپلو متفاوت روبهرو شوید. سمنانیهای یا بهتر بگوییم دامغانیها، این غذا را با گوشت چرخکرده میخورند. یک غذای بسیار اصیل و قدیمی که از موادی مثل برنج، بادمجان، کره، روغن حیوانی، سبزیپلویی، گوشت چرخکرده، دارچین، نمک، فلفل و کدوحلوایی درست میشود. این غذا ارزش غذایی بالایی دارد و برای تأمین ویتامین ب بدن پیشنهاد خوبی است.
۲-مانی پلو سمنانی
مانی پلو از آن غذاهایی است که در خانهی اکثر قدیمیها و بزرگترهای سمنان پیدا میشود. البته این غذا را بیشتر میتوان متعلق به شهر دامغان دانست اما عطر و بوی آن در خانه هر مادربزرگ سمنانی هم به مشام میرسد. مواد تشکیلدهنده این غذا برنج، لپه، کشمشپلویی، زرشک، زعفران دمکرده، گوشت گوسفند یا فیله گوساله و رشتهپلویی است.
۳-تهچین شهمیرزادی
تهچین یکی از غذاهای بسیار خوشمزه و پرطرفداری است که در همه شهرهای ایران پخته میشود. بعضی شهرها دستورپخت متفاوتی برای این غذا دارند و در بعضی دیگر مواد اولیهای که برای تهیه تهچین استفاده میکنند، مختلف است. شهمیرزاد سمنان هم یک تهچین بسیار خوشمزه و پرطرفدار دارد که اگر یکبار طعم آن را بچشید، طرفدار سفتوسخت این غذا میشوید. برای پخت تهچین معروف شهمیرزاد از برنج، سبزی خردشده، بادمجان، گوشت، چغندر، اسفناج، سیبزمینی، پیازداغ، گرد غوره و ماست استفاده میشود.
۴-خورشت هویج و پسته
اگر اسمی از خورشت بادام کرمانشاهی شنیده باشید، حتماً با شنیدن خورشت هویج و پسته سمنانی تعجب نمیکنید. اگر اسمی از این غذا هم نشنیدهاید پس بدانید با چشیدن طعم این غذای سمنانی قرار است یک تجربه بسیار خوشمزه و متفاوت داشته باشید. پستههای دامغان همیشه معروف بودند و هستند. دور از انتظار نیست اگر ردپای آن را در غذاهای این منطقه هم پیدا کنید. یکی از محبوبترین غذاهای محلی سمنان، خورشت هویج و پسته است. این خورشت خوشرنگ و لعاب با مرغ، هویج، خلال پسته، زعفران، آبغوره و روغن حیوانی درست میشود. طعم بسیار لذیذی دارد و ترشمزه است.
۵-خلال پلو
خلال پلو را میتوان غذای مشترک سمنان با کرمانشاه دانست، البته اندکی تغییر در طرز تهیه و پخت آن باعث شده تا با خیال راحت بتوانیم از خلال پلو در لیست غذاهای سمنانی صحبت کنیم. برای تهیه خلال پلو برنج، گوشت چرخکرده، خلال بادام، خلال پسته، شکر، پیاز، خلال پرتقال، زعفران، روغن حیوانی، نمک و فلفل استفاده میشود.
۶-چرتمه پلو
یکی از خاصترین و معروفترین غذاهای این منطقه چرتمه پلو است. بعید است جای دیگری به جز سمنان اسم این غذا را بشنوید زیرا که فقط مخصوص سمنان است و شبیه آن را در شهرهای دیگر خیلی کم میتوان پیدا کرد. چرتمه پلو غذایی است که با برگ تازه درست میشود و بسیار چرب و پرکالری است. برای درستکردن این غذا ابتدا جگر سیاه و دنبه را با هم میکوبند و بعد ماست و سیر تازه به آن اضافه میکنند.
۷-خورشت سیب و آلبالو
یکی دیگر از خورشتهای بسیار معروف این منطقه خورشت سیب و آلبالو است. این خورشت را متعلق به منطقه شاهرود میدانند و بیشتر در اواخر بهار و اوایل تابستان طبخ و سرو میشود. بهخاطر سیب ترش یا سیب گلابی که دارد، طعم آن ملس است. در تهیه این خورشت بهجز سیب ترش از آلبالو بدون هسته، لپه، پیاز، شکر، زردچوبه، فلفل و نمک هم استفاده میکنند.
۸-جوش بره
اگر دوست دارید طعم آشهای این منطقه را بچشید، جوش بره پیشنهادی است که بههیچوجه نباید آن را از دست داد. اگرچه دستورالعمل پخت آن سخت است اما یکی از خوشمزهترین آشهاست و بهخاطر نوع مواد و خمیری که در آن بهکار رفته است نسبت به دیگر آشها بسیار لذیذ و محبوب است.
۹-شله قروت
شله قروت هم یکی دیگر از غذاهای محلی میامی است که جزو فرهنگ غذایی قدمتدار این منطقه محسوب میشود. این غذا را اکثراً در روزهای تاسوعا میپزند و نذری میدهند. در روز تاسوعا، افراد به نیت حاجتروایی در زمان پخت، آن را هم میزنند تا از فضیلتش بهره ببرند.
۱۰-تاک پلو
از انواع و اقسام غذاهای مختلف سمنانی گفتیم اما نباید صحبت از تاک پلو را فراموش کنیم. این غذا یکی از خوردنیهای بسیار معروف و محبوبی است که اگر فرصت چشیدن طعم و مزه آن را داشتید توصیه میکنیم هیچوقت این فرصت را از دست ندهید. این غذا هم از برگهای درختان تاک درست میشود و هم بین اهالی منطقه سمنان خیلی پرطرفدار است. مواد اولیه تاکپلو، مرغ، پیاز، پودر لیموعمانی، سویا سس، پودر خردل، نمک زعفران و برگ مو است.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم درباره محبوبترین غذاهای محلی سمنان با شما حرف بزنیم. شما تجربه خوردن و چشیدن طعم کدام یک از این غذاها را داشتهاید؟ اگر روزی مسافر این منطقه بودید، حتماً نگاهی دوباره به این لیست بیندازید و در زمان سفر به این استان، سراغ غذاهای محلیاش را بگیرید.
منبع:تیم تخصصی اسمارت رنکینگ
وارد کردن عنوان نمایشی در هاور
Hover Box Element
برای تغییر این متن روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.